Сьогодні з дотриманням усіх карантинних рекомендацій студенти нашого університету провели традиційне свято Масниці, яке символізує проводи зими і зустріч весни. На подвір’ї університету вони створили цікаву фотозону з опудалом Масниці, а також пригощали усіх млинцями та різними смаколиками. Кожен навчально-науковий інститут та факультет ТСЛ до цього свята приготував свої кулінарні шедеври і презентації, які оцінювало авторитетне журі з представників ректорату. Саме святкування супроводжувалось веселими піснями і танцями, які додавали всім гарного настрою.
Із святом Масниці студентів та співробітників університету привітав ректор О.В. Нанка, який побажав учасникам гарного весняного настрою і благополуччя, а також голова профспілкового комітету В.М. Кісь. За підсумками конкурсу млинців представники студентських колективів отримали солодкі подарунки та грамоти від профспілкового комітету й адміністрації університету.
Залишається додати, що допомогу студентам у святкуванні Масниці надали студентський клуб, відділ виховної роботи молоді та профспілковий комітет університету.
ДОВІДКОВО: Масниця – стародавнє свято, що збереглося у слов’ян із язичницьких часів, коли звичаї грали важливу роль у житті кожної людини. Від самого початку її святкування було пов’язано, за однією версією, з прославлянням бога сонця Ярила, за іншою, – з покровителем скотарства й землеробства богом Велесом. У християнській традиції масничний тиждень вважається останнім етапом підготовки до Великого посту.
Масниця – гучне, веселе свято зі смачною їжею, музикою, піснями та різноманітними розвагами. Одним із обрядових символів цього свята є велика лялька із соломи – опудало Масниці. Його вдягали у жіночий одяг, як стародавнє і священне божество. І, за традицією, наприкінці масничного тижня спалювали як уособлення зими, щоб розбудити весняну природу і розтопити холодний лід. Оскільки Масниця припадає на тиждень, що передує Великому посту, в цей час люди мають змогу ласувати смачною й ситною їжею. Головною стравою на масляну, як відомо, є млинці, які печуть кожного дня з понеділка.
Відділ медіакомунікацій ХНТУСГ.