Сьогодні на базі Інституту рослинництва імені В.Я. Юр’єва НААН України в селищі Елітне Харківського району пройшов традиційний День поля, присвячений популяризації селекційних та технологічних інновацій в сучасному зерновому виробництві. Програма науково-практичного семінару.
Традиційною була участь в цьому важливому заході Харківського національного технічного університету сільського господарства ім. П. Василенка, який представляли ректор О.В. Нанка, перший проректор М.Л. Лисиченко, директор ННІ МСМ В.М. Власовець, в.о. директора ННІ ЕКТ В.І.Жила, завідувачі кількох кафедр, співробітники і студенти університету.
У рамках проведення Дня поля наш університет представив свої інноваційні розробки та наукові видання а також освітньо-професійні програми з підготовки фахівців для сільського господарства і аграрного бізнесу. Власне, науково-освітні можливості та потенціал ХНТУСГ добре відомі більшості фахівців аграрної галузі, які є або випускниками нашого університету, або мають з ним тісну співпрацю. Тому День поля дав їм можливість ще раз зустрітися у неформальній обстановці, обмінятися досвідом та обговорити плани подальшої співпраці.
Таке спілкування тривало й під час огляду науково-демонстраційного полігону, на якому були представлені селекційні та агротехнічні інновації науково-дослідних установ Східного міжрегіонального наукового центру НААН України. Загалом на полігоні було представлено понад 20 сортів і гібридів зернових культур: жита озимого, тритикале озимого, пшениці м’якої озимої і твердих сортів.
Серед останніх розробок Інституту рослинництва ім. В.Я. Юр’єва нашу увагу привернув гібрид жита озимого “Сатурн F1” з потенційною урожайністю 9,5-10,0 т/га, зимостійкого і посухостійкого тритикале озимого “Олександра”, високоурожайного гібриду пшениці м’якої “Вигадка”, яка дає понад 7 т/га, тощо. Студенти нашого університету, які навчаються за спеціальністю 201 Агрономія, мали прекрасну можливість ознайомитись із цими надбаннями агрономічної науки та поповнити свої знання…
Загалом, День поля ще раз засвідчив важливість тісної співпраці аграрної науки, освіти, виробництва і бізнесу, які можуть посилювати один одного, забезпечувати продовольчу безпеку нашої держави і підвищувати її аграрний потенціал, зокрема, на міжнародних ринках.