Харківський національний технічний університет сільського господарства імені Петра Василенка
uk en
Шаніна Ольга Миколаївна
Професор кафедри, д.т.н., гарант ОП

Шаніна Ольга Миколаївна

Освіта та кар’єра
Освіта
1982 р. – Харківський технікум радянської торгівлі, товарознавець;
1989 р. – Харківський інститут громадського харчування: спеціальність «Технологія і організація громадського харчування», інженер-технолог;
1992 р. – Харківський інститут громадського харчування: спеціальність 05.18.16 – Технологія та організація громадського харчування, кандидат технічних наук;
2008 р. – Національний університет харчових технологій: спеціальність 05.18.01 – технологія хлібопекарських продуктів та харчоконцентратів, доктор технічних наук.
Кар’єра
1987-1989 р. – ДП “Завод ім. Малишева”, м. Харків, шеф-кухар;
1986- 1987 р. – Харківський оптово-роздрібний комбінат ім. Фрунзе, товарознавець по цінах;
1991-1996 рр. – Харківський інститут громадського харчування (нині Харківський державний університет харчування та торгівлі), інженер-дослідник, асистент, старший викладач;
1996-1997 рр. – ТОВ “HORT”, заступник директора з продажу;
1997-2005 рр. – Харківський інститут громадського харчування (нині Харківський державний університет харчування та торгівлі),  доцент;
2005-2016 р. – ХДТУСГ імені П. Василенка, завідувач кафедри технологій переробних і харчових виробництв;
З 2016 р. – по теперішній час – професор кафедри технологій переробних і харчових виробництв.

Освітня діяльність

  • Викладає навчальні курси:
  • «Харчова хімія»;
  • «Наукові основи переробки зерна»;
  • «Технологія борошномельного виробництва»;
  • «Інноваційні технологій переробки зерна»;
  • «Методологія і методи  наукових досліджень»;
  • «Food Technologies»;
  • «Grain Processing»;
  • «Технологія зберігання і переробки сільськогосподарської продукції».

 

Наукова діяльність
Наукові інтереси:
Розробка технологій безглютенових хлібопекарських продуктів;
розробка технологій формованих борошняних виробів;
застосування технології озонування пшеничного борошна і вдосконалення технологій хлібобулочних виробів;
розробка та вдосконалення технологій желейних кондитерських виробів;
оптимізація технології кондиціонування зерна.
Наукова робота:
Науковий керівник аспірантів та магістрів;
офіційний опонент дисертаційних робіт;
член Спеціалізованих вчених рад (м. Одеса, м. Харків).

Міжнародна діяльність / участь у міжнародних проектах
2017 р. – Стажування в Пенн Стейт Університеті (Університет штату Пенсільванія, США) за програмою WIRA SCHOLAR PROGRAM;
2017 р. – навчання “FSPCA Preventive Controls for Human Food” (Глен Міллз, США);
2018 р. – навчання за програмою «FSPCA Preventive Controls for Human Food» (Чікаго, США);

2018 р. – тренінг «Мікологія харчових продуктів та мікотоксини», проведений викладачами Пенн Стейт Університеті (Pennsylvania State University, USA) в НУБіП;

2019 р. – Лидер-инструктор за програмою «НАССР»;

2018 р. – викладання курсу «Якість зерна та хліба», проведений в команді Пенн Стейт Університеті в НУБіП;

2017 р. – “Процеси виготовлення хліба”, гостьові лекції (Pennsylvania State University, USA);

2013 р. – “Інноваційні технології та обладнання для переробки зерна” (Університет Саскачеван, Канада);

2013 р. – “Системний аналіз”  (Університет Саскачеван, Канада).

 

Громадська діяльність
Керівництво студентами – учасниками Всеукраїнських олімпіад та конкурсів зі спеціальних дисциплін.

 

Нагороди та премії
2009 р. – Відмінник аграрної освіти III ступеня;
2010 р. – Сертифікат з відзнакою Міністерства сільського господарства;
2010-2018 рр. – Почесні грамоти Міністерства освіти і науки України та Науково-методичного центру аграрної освіти;
2014 р. – Стипендіат Іменної стипендії Харківської облдержадміністрації ім. Соколовського в галузі науки в номінації «Видатний науковець»;
2015 р. – Кваліфікація «Найкращий науковець ХНТУА-2015»;
2016 р. – Сертифікат Міністерства освіти і науки України.
Кількість публікацій
Публікацій наукового і науково-методичного характеру більше 330;
наукових статей більше 80;
навчальних посібників – 8;
монографій – 6.